Το gnome 3 είναι ένα από τα πιο γνωστά desktop στο linux. Με υποστήριξη touch και screen scaling είναι ικανό να λειτουργήσει σε σύγχρονα laptops.

Για να αποδώσει το Gnome 3 τα μέγιστα και να ρυθμιστεί στα μέτρα σας θα πρέπει να κάνετε χρήση extensions.

Στο άρθρο αυτό Θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα extensions.

Applications Menu

applications_menu

Για όσους έχουν δουλέψει με το Gnome 2, το Applications Menu θα σας φανεί γνώριμο. Ήταν ο προεπιλεγμένος εκκινητής εφαρμογών για αρκετά χρόνια σε πολλές γνωστές διανομές. Σε σύγκριση με τον προεπιλεγμένο εκκινητή εφαρμογών του Gnome, το applications menu πιστεύουμε ότι θα βολέψει περισσότερο στην γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών.

Clipboard Indicator

clipboard_indicator

Αν είστε χρήστης που κάνετε καθημερινά πολλές αντιγραφές και επικολλήσεις τότε ο Clipboard Indicator θα σας φανεί χρήσιμος. Το εργαλείο αυτό σας δημιουργεί εικονίδιο από το οποίο μπορείτε να δείτε το ιστορικό των copy που κάνατε και να τα κάνετε επικόλληση.

Coverflow Alt-Tab

coverflow-alt+tab

To Coverflow Alt-Tab βελτιώνει την χρήση του ALT+TAB στο Gnome 3, εμφανίζοντας μεγάλες εικόνες της κάθε ενεργής εφαρμογής. Έτσι η αλλαγή μεταξύ προγραμμάτων περνάει σε άλλο επίπεδο.

GNOME Shell Audio Output Switcher

gnome-shell-audio-output-switch

Αλλάζετε συχνά πηγές ήχου; Θέλετε εύκολη ενεργοποίηση των ακουστικών σας χωρίς να χρειάζεται να ανοίγεται το pavucontrol κάθε φορά; To GNOME Shell Audio Output Switcher θα δημιουργήσει ένα εικονίδιο, από το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τις πηγές ήχου.

GNOME Pomodoro

gnome-pomodoro

Το GNOME Pomodoro είναι ένα δυνατό εργαλείο διαχείρισης χρόνου, το οποίο κάνει χρήση της τεχνικής pomodoro.
Θα πρέπει να εγκαταστήσετε το συγκεκριμένο εργαλείο μέσω του λειτουργικού σας συστήματος.

Multi Monitors Add-On

multi-monitor

Το συγκεκριμένο extension απευθύνεται σε όλους όσους κάνουν χρήση περισσοτέρων από μίας οθόνης. Το Multi Monitors Add-On διορθώνει την έλλειψη που έχει το Gnome 3 να εμφανίζει panel, slider, activities button, application menu e.t.c. επιτρέποντας την εμφάνισή τους στη 2η και 3η οθόνη. Έτσι αποφεύγετε τις συνεχείς αλλαγές γωνίας θέασης για κάθε οθόνη βοηθώντας τον σβέρκο σας, ο οποίος καταπονείται με τον τρόπο εργασίας πολλαπλών οθονών.

Redshift

redshift

Το Redshift είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό extension, είναι ένα εργαλείο, το οποίο ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης σας ανάλογα την ώρα. Έτσι βοηθάει τα μάτια σας, αποβάλλοντας την αίσθηση zombie που δημιουργείται μετά από πολλές ώρες εργασίας.

Το Redshift επίσης σας αφήνει να κάνετε τις δικές σας ρυθμίσεις στην θερμοκρασία των χρωμάτων καθώς επίσης μπορεί να κλείσει προσωρινά για εργασίες όπως η επεξεργασία φωτογραφιών.

Dash to Dock

dash2dock

Το Dash to Dock προσφέρει αρκετές παραμετροποιήσεις της μπάρας εφαρμογών (dash) του Gnome 3. Προσωπικά, το θεωρώ απαραίτητη επιλογή καθώς το Dash to Dock επιτρέπει να μετακινήσουμε την μπάρα σε άλλη θέση καθώς επίσης αφήνει την μπάρα εμφανίσιμη στην επιφάνεια εργασίας.

Επίλογος

Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα extensions, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την χρήση αυτού του ιδιαίτερου, κατά τη γνώμη μου, περιβάλλοντος εργασίας και να το φέρουν στα μέτρα μας.